Ми у мережі:

Увійти Зареєструватися

Вхід

Логін *
Пароль *
Запам'ятати мене

Реєстрація

Поля, позначені зірочкою (*), є обов'язковими.
Ім'я *
Логін *
Пароль *
Підтвердити пароль *
E-mail *
Підтвердити e-mail *
Капча *
Понеділок: 09:00 - 17:00
+ 38 (04579) 2 96 94

+38 095 606 15 70

вул. Героїв Дніпра, буд. 2,

м. Славутич, 07101

Новини

НОВИЙ МОДЕЛЬНИЙ СТАТУТ ДЛЯ ТОВАРИСТВ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ

28 квітня 2019 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 № 367 «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності» (далі – Постанова № 367), зокрема, в частині затвердження модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю (далі – ТОВ).

Порядок створення суб’єкта господарювання, що діятиме на підставі модельного статуту регулюється статтею 56 Господарського кодексу України (далі – ГКУ), а вимоги до рішення про його створення, визначені статтею 82 ГКУ.
Відтак, ТОВ може створюватися та діяти на підставі власного статуту, затвердженого засновниками, модельного статуту або вже у процесі діяльності перейти на модельний статут. Якщо ТОВ строюється і діє на підставі модельного статуту, затвердженого Постановою № 367, або переходить на діяльність на підставі модельного статуту, то таке ТОВ немає можливості вносити зміни до розробленого урядом модельного статуту та повинне беззаперечно виконувати всі його положення, доки не перейде на діяльність на підставі власного установчого документа.
Звертаємо увагу товариств з обмеженою відповідальністю на деякі особливості Постанови № 367, а саме на те, що:

  • у разі подання документів в електронній формі для державної реєстрації створення ТОВ, що діє на підставі модельного статуту, або для переходу ТОВ на діяльність на його підставі, редакція модельного статуту, відповідно до якого буде діяти ТОВ, самостійно визначається товариством (його засновниками) шляхом обрання варіантів «за замовчуванням» або відповідних положень модельного статуту, затвердженого Постановою № 367;
  • у разі подання документів у паперовій формі для державної реєстрації створення ТОВ, що діє на підставі модельного статуту, або для переходу ТОВ на діяльність на його підставі, вважається, що обрано варіанти в модельному статуті ТОВ «за замовчуванням»;
  • портал електронних сервісів повинен забезпечувати формування за єдиним алгоритмом цифрового коду модельного статуту, що дасть змогу ідентифікувати автоматичними засобами редакцію модельного статуту, на підставі якого діє ТОВ.

Міністерство юстиції України, яке є адміністратором Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, зобов’язане до 15 травня 2019 року забезпечити модернізацію порталу електронних сервісів в частині, пов’язаній з держреєстрацією ТОВ, що діє на підставі модельного статуту, а також з переходом ТОВ на діяльність на підставі модельного статуту. У такому разі буде передбачена взаємодія із заявником у форматі «запитання-відповідь», яка дозволить на основі отриманих відповідей сформувати усі необхідні для держреєстрації або переходу на модельний статут документи. Заявнику при цьому будуть надані підказки щодо юридичних наслідків вибору певного положення модельного статуту. Після реєстрації ТОВ, яке буде діяти на підставі модельного статуту, надаватиметься доступ до його редакції та до інформації про відповідний цифровий код модельного статуту.
Увага! Подання документів на державну реєстрацію ТОВ, яке діятиме на підставі модельного статуту, буде можливе тільки з використанням кваліфікованого електронного підпису.
Важливо знати, що:

  • модельний статут товариства з обмеженою відповідальністю, затверджений постановою КМУ від 16.11.2011р. № 1182 «Про затвердження модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю», застосовується виключно щодо ТОВ, які діють на його підставі на момент набрання чинності Постановою № 367, до моменту їх переходу на діяльність на підставі власного статуту або модельного статуту, затвердженого Постановою № 367;
  • ТОВ, які на момент набрання чинності Постанови № 367 діяли на підставі модельного статуту, затвердженого постановою № 1182, і до 18.06.2019 не перейшли на діяльність на підставі власного статуту або модельного статуту, затвердженого Постановою № 367, з 18.06.2019 вважаються такими, що перейшли на діяльність на підставі модельного статуту, затвердженого Постановою № 367, шляхом обрання варіантів «за замовчуванням».
    Отже, з 28 квітня 2019 року товариства з обмеженою відповідальністю можуть переходити на оновлену редакцію модельного статуту ТОВ, якщо продовжуватимуть діяльність на його підставі, інакше починаючи з 18 червня 2019 року вважатимуться такими, що перейшли «за замовчуванням» на модельний статут, затверджений Постановою № 367, та мають дотримуватись його положень.

Текст модельного статуту ТОВ наведено у додатку до Постанови № 367.

Адміністративний збір при переході на модельний статут, або з модельного статуту на діяльність на підставі власного установчого документа не сплачується.

Для проведення переходу державному реєстратору, як правило, подається заява встановленого зразка та рішення уповноваженого органу ТОВ про перехід на модельний статут. ТОВ, які діють на підставі модельного статуту, не обмежуються в своїй діяльності за такою ознакою.

 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
bottom-logo.png
Ми створені та працюємо за ради
комфорту нашіх клієнтів.

вул. Героїв Дніпра, 2, м. Славутич
(04579) 2 96 94, 095 606 15 70
UAP@SLAV.GOV.UA

ЦНАП м.Славутич © 2024. Всі права захищені.
Hosting Ukraine
Сайт створено Klynkov Y.

Пошук